Normál kép: 661_756_pix_Oldal_16_Kep_0001.jpg   Méret: 770x646 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 661_756_pix_Oldal_16_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1445x1212 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Mevlevi vagy tánczoló dervisek.

Ismertető szöveg: A mohammedán szerzetes-rendek között első helyen áll a Mevlevi dervis-rend, melynek tagjait tánczoló derviseknek is nevezik, minthogy vallásos ájtatosságukat tánczczal végezik. Ezt a szerzetet Molla Dselaleddin Eumi alapította a XIII-ik század közepén.
A Mevlevi dervisek vallásos ájtatosságuk gyakorlását zenével és tánczczal végezik, melylyel a bölcseletben rendszert alkotó alapító a sphárák zenéjét és tánczát akarta jelképezni, a mint a sphárák egy központ, az isten véghetetlen nagysága körül forognak.
A dervisek rendesen kedden és pénteken délután végezik tánczukat a szema-khane (tánczház) nevű imaházban, mely nyolczszög alakban van építve és körös-körül karzatokkal ellátva, hol a nők foglalnak helyet; egy karzati fülke, a seikh földszinti ülőhelyével átellenben, a zenekarnak (mutrib) van fenntartva.
A Mevlevi dervisek rendje nagy tekintélyben áll a mohammedán világban; nagy javai vannak; de abból jótékony czélokra adakozik. Tagjai legnagyobbrészt kenyérkeresetre vannak utalva s mesterségeket és kereskedést folytatnak, mi által a zárdai henye élet nálok nem kaphat lábra.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1878. november 17.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page