Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0486.jpg   Méret: 770x1944 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0486_nagykep.jpg   Méret: 1082x2731 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: 2952. Puska, kereklakatos, kovás hátracsapó szerkezettel, damaszk sima hat oldalú csővel, hosszúkás czélgömbbel, díszített irányzékkal.
A fegyver ágya és tusa kemény, fényezett sötétbarna fából készült. Az ágy hullámosan vésett díszítéssel, a tusa finom csont betéttel bír. Az egyik oldalon egy golyót tartó oroszlán és egy medve, a másik oldalán két nyulat hajtó agár, az alsó lapján egy ül medve és egy rózsa van a csontba bevésve.
A tusaborító gyümölcs-csokrot ábrázoló csontlemez. A kerek lakat áttört mívű, kétfejű sast ábrázoló lemezzel van fedve, a mely lemez mellett egy koronás fáczán áttört alakja látható.
A kovatartó szárnyas, koronás oroszlánt és más egyéb alakokat mutató, áttört lemezzel borított. Felső karja középen szegfűves áttört lemezbe nyúlik ki. A tusa jobb oldalán golyótartó van bemélyesztve, melynek födelét vésett csontékítmény díszíti. A cs belül csatornás, az űrátmérje a csatornában 15 mm.; a domborulatban 13 mm. ; hossza 1145 m., a tusával együtt 1415 m. Súlya 4610 gramm. A xvii. századból. A fraknói várból. ...


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page