Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0824.jpg   Méret: 770x979 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0824_nagykep.jpg   Méret: 1667x2119 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: "Szablya, 4 ctm. széles magyarosan görbült pengével, amelynek elején kettős széles homorú vájat van kicsiszolva. Ezen 17,5 ctm. hosszú vájat részlet után két a penge hegyéig futó és egy rövidebb keskeny, sekély vércsatornát, ezek alatt pedig egy nagyon sekély homorú vájatot látunk. A penge fokéle 30 ctm. Mindkét oldalába lombdísz, alakok és feliratok vannak bevésve. A külső oldalon lombdísz alatt GLÓRIA VIRTVTEM SEQVITV (R) ez alatt lovas hírnök (herold) és egy két lábával két dombon álló paizsos és egyik kezében kardot tartó antik alak : HECTOR TROJANVS felirattal, a belső oldalon a Rákóczy család czímere felett PRO DEO ET PATRIA nagyon elkopott betűi és ezek alatt C.(omes) L.(adislaus) R.(ákóczy) D.(e) F.(első) V.(adász) C.(omes) S.(arosiensis S.(iculorum) C.(omes)? betűk, a czímer alatt pedig: DOMINE DIRIGE VIAS MEAS felirat látható. Ezen felírást a Rákóczy, kardot tartó és törököt marczan- goló sasa és ADEO VICTORIA négyzetes keretbe foglalt felírás követi, a mely alatt egy pánczélt és kardot tartó antik vitéz ACHILES GRAECVS felirattal tölti ki a tért.
A keresztvas felett, a külső lapon, a felső homorú vájatban és a belső lapon pedig a tüske alatt egy-egy püspöksüveges fej mint fegyverkovácsbélyeg van beütve, amely sokban hasonlít A. Demmin Die Kriegswaffen czímű munkájának 1019. lapján lerajzolt bélyeghez, mely 1680 évszámmal a dresdai múzeum egy kardján fordul elő.
A keresztvas egyenes, bőrrel bevont markolata aránylag hosszú s kevéssé hajlott -s madárcsőr alakú vas kupakkal ellátott, a melyhez vésett fenyőtoboz alakú lemezke van szegecselve.
Hüvelye fekete chagrinbőrrel bevont és négy hordkarikával ellátott, melyek mindegyike keskeny vaspánttal van a hüvelyhez erősítve. A koptató vésett díszítésű s ezen kívül él, gerincz és egy hármas bordáju pánttal van ellátva.
A penge hossza 83 ctm., a markolattal együtt 1 méter. Súlya hüvelyestől 1 kiló 380 gramm."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/11800/11889/pdf/11889_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page