Normál kép: 177_280_pix_Oldal_03_Kep_0001.jpg   Méret: 770x520 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 177_280_pix_Oldal_03_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1173x792 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Rácz-őrház a tiszai gáton, Szentes mellett.

Ismertető szöveg: A Szentest és környékét védő Tisza és Körös gátja mintegy 57 és fél mértföld hosszú. E gát-vonal mentén 7 őrház van, melyek közül a csősz nevéről Rácz-őrháznak nevezett házikó van a központon, s ez okon vész alkalmával ez a főhadiszállás.
Most csendes, néma e ház tájéka, sokszor éveken át ilyen de midőn az ár pusztító ostromával a gát koronáját támadja meg és védelemre szólítja a város összes lakosságát, akkor kocsival, fejszével, ásóval, kapával fölszerelt és védelemre kész embersereg veszi e házat körül, hol a védekezést vezető hatósági főfelügyelő, mint valami tábornok osztja a parancsot, szervezi a véderőt s a szükséghez képest csapatokra osztva utasítja a munkásokat a gát egyik-másik veszélyeztetett helyére.
Itt áll a főfelügyelő rendelkezésére 4-5 futár, kik egymást fölváltva hozzák a hirt éjjelnappal, hogy a főfelügyelő az előtte fekvő adatokból folytonosan tudhassa, hogy hol miként áll a gát, hol mire és mily mérvben van szükség, s ezekhez képest kéri az éjjel-nappal együtt ülő vészbizottságtól a véderő és anyag kirendelését. S midőn a vész már fenyegető jelleget ölt, a munkás kéz ezre és ezre lepi el a gátat és ezer meg ezer kocsi hordja a védanyagot, bámulatos küzdelmet fejtve ki a szél által korbácsolt bősz hullámok visszatartására. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1880. márczius 21.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page