Normál kép: 177_280_pix_Oldal_21_Kep_0001.jpg   Méret: 770x525 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 177_280_pix_Oldal_21_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1565x1068 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Orvosi műtétek sűrített gázokkal.

Ismertető szöveg: Párisi orvosoknak most sikerült egy olyan anyagot állítani elő, illetőleg egy már ismert anyagot ugy módosítani, hogy érzéketlenné teszi ugyan a testet mindennemű fájdalom iránt, de elaltatás és veszély nélkül.
Főrésze a készüléknek egy kazán, mely légmentesen van elzárva, s melyet képünk ép akkor ábrázol, midőn egy beteget visznek belé. A beteget a kép jobboldalán levő ágyra teszik le, s ott hajtják rajta végbe az operácziót. A gázak egy fujtató-alaku kaucsuk-zsákban foglaltatnak, mely a beteg ágya alatt foglal helyet, s mely a cső által összeköttetésben áll a nagy szivattyúval. Ez kivül van a kazánon, s ha hat ember dolgozik rajta, eléggé összesűrítik a gázokat arra nézve, hogy a kívánt hatás előálljon. A gáz a beteg szájához egy csövön vitetik, s néhány perez múlva teljesen érzéketlenné teszi testét.
Ezen az uton a betegen mindenféle műtétet el lehet végezni, a nélkül hogy ő abból bármit is érezne. S minthogy többé fölébredés nélküli elalvástól sem kell tartani, remélni lehet, hogy ez a a készülék a közkórházakban hova hamarább el fog terjedni. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1880. ápril 25.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page