Normál kép: 181_284_pix_Oldal_21_Kep_0003.jpg   Méret: 770x860 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 181_284_pix_Oldal_21_Kep_0003_nagykep.jpg   Méret: 809x904 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A dinamit láda elvitele a De La Motte asszony fogadójából.

Ismertető szöveg: Birminghamban egész kis gyárat állítottak fel, mely minden feltűnés nélkül készítette a rettenetes romboló szert.
A Birminghamban fölfedezett gyár, melyben robbantó szereket gyártottak, bizonyos Whitehead Albert György nevű ismeretlen fiatal emberé volt. A gyár a város nyugoti részén, Ladywood kerületben, Ledsam-utczában feküdt. Gliczerin, kénsav, vitriol és más folyadékok tetemes mennyiségben érkeztek ide a város különböző vegytani gyáraiból. Egy alkalommal egyetlen gyár 270 forint értékű gliczerint küldött. A rendőrség gyanúja fölkelt a titokzatos üzlet ellen s Price Rikhard nevű titkos rendőrt megbízta, hogy az üzletet és gazdáját szemmel tartsa. Ujabb vizsgálatnál a konyhában és pinczében kész dinamitot is találtak, valamint más robbanó szereket.
Egy nap a rendőrség észrevette, hogy egy gyanús ifjú Whiteheadtól fiakkerben nehéz szekrényt visz el a New-streeten levő vasúti pályaudvarba s Londonba vált jegyet. Rögtön táviratoztak Londonba s itt az ifjút titkos rendőrök kisérték a Southampton-streetig, hol a De la Motte asszony tulajdonát képező Beamfort fogadóban szobát bérelt. Az ifjú itt Norman Vilmos Jakabnak nevezte s orvosnövendéknek vallotta magát. Szobáját már előbb kibérelte egy tekintélyes alakú öreges ur. A szekrényt másodmagával hozta fel szobájába. Norman este vacsorálni ment s azután hazajővén lefeküdt. A rendőrség aztán éjjel elfogta. Kihallgatásakor azt vallotta, hogy a ládát Birminghamban egy úrtól kapta elhozatal végett de nem tudta, hogy mi van benne. A vizsgálatnál mintegy 170 font nitrogliczerint találtak a ládában, mely fekete amerikai bőrrel volt bevonva. A csomagot Woolwich mellett egy raktárba vitték. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. április 22.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page