Normál kép: 481_576_pix_Oldal_05_Kep_0001.jpg   Méret: 770x488 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 481_576_pix_Oldal_05_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2330x1476 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Wisby város megsarcoltatása 1361-ben.

Ismertető szöveg: Wisby dúsgazdag emporiuma volt a kereskedésnek, sok kincs volt benne fölhalmozva, ugy hogy még főtemplomának homlokzata is óriási kárbunkuluskövektől ragyogott.
A hegyes födelü házak által köritett piaczon, a templom előtt állíttatott magának a király menynyezetes trónust, azon ülve várta, hogyan ontja kincsét lábaihoz a legyőzött város. A trón lépcsőin ott áll egy czimeres bajnok a királyi lobogóval. Sisakját fantasztikus korona köriti pávatollakból. A király mellett trombitás hirnök figyelmezteti a késedelmezőket, hogy eljár az idő. A háttérben emelkedő magaslatokon látható hatalmas falak, melyeknek ma is vannak még maradványai, bizonyítják a város nagyságát, erejét.
Mindenfelől jönnek férfiak és asszonyok s öntik ki zsákjaikból és szekrényeikből magokkal hozott értéküket a király kádjaiba. Az arany, ezüst tálak, kannák, kelyhek, lánczok, karpereczek, gyürük, övek, fülbevalók, ékszerszekrények csillognak-ragyognak a ködös, homályos levegő daczára is, mely a képet elönti. A habozókat, a vonakodókat vad harczosok erőszakkal vonszolják elő. Jobb felől sóhajtva önti a tele kádba az alamizsna pénzeket egy szerzetes egy gazdag zsidó szekrényben hozza drágaságait, míg balfelől egy szegény kézműves veti a kádba keservesen megkeresett pénzecskéjét, mialatt egy gyermek csodálkozva tekint le a csillogó tárgyakra.
A piacz közepén fölállított feszület előtt kétségbeesetten tördeli kezeit egy nőalak. Talán özvegygyé tették előbb s most koldussá. Az előtér közepén egy család vonja magára a figyelmet. Előkelő patriczius, ki nejét és gyermekét vezeti haza, ökölbe szorítva kezét a gyűlölt király láttára, ki összeránczolt szemöldökkel, keményen tekint reá, mintha kedve lenne átadni a nyakas polgárt a hóhérnak, ki ott a háttérben pallosa élét vizsgálgatja. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. augusztus 5.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page