Normál kép: 577_672_pix_Oldal_23_Kep_0001.jpg   Méret: 770x532 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 577_672_pix_Oldal_23_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 3659x2528 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az új Szeged.
A hid-utcza a hídfőről tekintve. Honvédtisztilak a Tisza Lajos körúton. Polgári leánytanoda a Tisza Lajos körúton. Kálvária-kápolna.
A kir. törvényszéki épülete, a Széchenyi-téren.
Tiszapart a Stefánia-sétánynyal, a színházzal és új híddal, Széchenyi-tér, a városházával. Szinház. Városház torony.
Posta- és távirda-épület a Széchenyi-tér és hid-utcza sarkán.
Klauzál-tér (középen az Európa-szállodával). Pénzügyi igazgatósági palota a Tisza Lajos körúton. Gizella-tér a Rozália-kápolnával. Népkerti vigadó

Ismertető szöveg: Az újjáépítés rendkívüli feladat volt, hiszen egy teljesen új várost kellett megteremteni. Ezt az egyedülálló vállalkozást Tisza Lajos királyi biztos vezette. A szigorú és nagy tekintélyű politikusnak döntő szerepe volt abban, hogy megszületett az új Szeged. Az újjáépítési tervet Lechner Lajos készítette. Az ő elgondolásai és alig négy év megfeszített munkája nyomán Szeged szebb lett, mint valaha. Az egykori girbegurba keskeny utcák helyén kirajzolódott az új körutas-sugárutas, rakparttal beépített városszerkezet. Elkezdték "eszményi szintre" feltölteni a belvárost és a várost körülvevő töltésrendszert. Újszegedet egyesítették Szegeddel, és hozzákezdtek a közúti híd építéséhez. Számos középület (pl. Szegedi Nemzeti Színház, Törvényszéki palota, posta) felépítésére és felújítására (pl. városháza, Piarista Gimnázium) került sor. Több mint 2600 lakóházat és 600-nál több, egyéb rendeltetésű épületet emeltek a romok helyére. Lechner Lajos mintegy húszféle mintatervvel szabályozta a háztípusok anyagát, alaprajzát, homlokzatát. Külön nagy figyelmet fordítottak az alapozásra. A mintatervekben megszabottaknál jobbat bárkinek és mindenkinek, de egyszerűbbet senkinek nem volt szabad építenie. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page