Normál kép: 281_376_pix_Oldal_07_Kep_0001.jpg   Méret: 770x513 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 281_376_pix_Oldal_07_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2414x1607 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Végrehajtás Irlandban.
1. Csapatok kiszállása a helyszínén. 2. Indulás kocsin a foglalásra. 3. Katona-orvos egy bérlő beteg nejét vizsgálva. 4. Csapatok útközben, a mint egy árkot átugratnak. 5. Egy bérlő bútorának elhurczolása. 6. A végrehajtó átnyújt egy szalmaköteget a házfedélről a foglaló képviselőjének, törvényes joga jelvényeül. 7. Egy végrehajtást szenvedett bérlő család. 8. Indulás uj foglalásra. 9. Szalmakunyhó egy hegyoldalon, mint utolsó menedék a foglalás után.

Ismertető szöveg: "A jelenet, melyet képünk mutat, egy ily végrehajtást tüntet elő a kopár Galway vidékén, katonai segédkezés mellett. A birtokon, melyhez ez a rész is tartozik s melyet egy távol tartózkodó (absentee) birtokos vásárolt egy londoni életbiztosítási társulattól, több mint hetven család ellen vezettek végrehajtást. Valódi fegyveres invázióhoz hasonló volt a jelenet, mikor a katonaság csónakaiból partra szállott, mi több, egészen harczra készülten állottak, volt velők orvos, sőt műszereket tartalmazó vörös keresztes doboz is. Majd csatlakozott a csapathoz a polgári bizottság is s így indultak el együtt kiszállani a színhelyre, a hatósági tisztviselők kocsikon, a katonaság gyalog.
Szó sem volt ellenállásról, alig verődött össze egy-egy embercsoport a házak előtt. A lakosokat kiűzték házaikból s ha betegek voltak vagy betegséget tettettek, a katona-orvos megvizsgálta állapotukat. Kevés bútoraikat kitették az ajtón, s a végrehajtó angol szokás szerint néhány szalmaszálat tépett le a födélről s azt átadta mint birlalási jelvényt a földesúr ügyvédjének.
Az angol katonák ily jelenethez nem levén szokva, zúgolódni kezdettek, s hallani lehetett elfojtott felkiáltásaikat: "Szégyen, gyalázat" - valahányszor egy-egy családot űztek ki hajlékából, melyet valószínűleg maga emelt. A tisztek is részvétet voltak kénytelenek érezni a szerencsétlenek sorsa felett, sőt voltak esetek, hogy magok a katonák gyűjtést indítottak magok közt, hogy segítsenek a végrehajtást szenvedőkön." (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1886. május 9.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page