Normál kép: 573_668_pix_Oldal_01_Kep_0001.jpg   Méret: 770x566 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 573_668_pix_Oldal_01_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1637x1203 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: József főherczeg családi nyaralója Tátrafüreden
Telepi Károly festménye után rajzolta Háry Gyula.

Ismertető szöveg: A József főherczeg családjában uralkodó családias és hazafias szellem sugallatára vall, hogy a szerződésben ki vala kötve, miszerint az épület berendezésében egyik főszempont az legyen, hogy valódi családi lakul szolgálhasson, melyben valamennyien együtt jól találhassák magukat, - a másik főszempont pedig, hogy minden legkisebb részének hazai mesterek kezéből, hazai anyagból, még pedig a lehetőségig közelből kell kikerülni.
A díszes külsejű nyaraló gerenda- és téglaanyagból, úgynevezett "riegelwand"-ból készült, a mi az itteni viszonyoknak leginkább megfelel.
Az épület egyemeletes s keresztalakra van épitve, úgy hogy mind a négy világtáj felé egy-egy homlokzata van magasan kiemelkedő födélzettel, nyitott verandákkal, sarkain pedig tornyos erkélyekkel.
A főhomlokzat délfelé tekint. Két oldalról lépcső vezet föl az épület diadalkapúszerű középrészén fekvő előtornáczba, melynek felső ívében a főherczegi család czímere díszlik. E tornáczból egy terembe, s ebből a már említett kerek vestibulebe nyitunk, mely ebédlőül is szolgál, melyből külön ajtók vezetnek József főherczeg, az ifjú főherczegek: József s László, és nevelőjük, Holdházy apát szobáiba, valamint az elfogadó terembe.
Az emelet a főherczegnőnek és főherczegkisasszonyoknak van fönntartva közvetlen Klotild főherczegnő szobája mellett a két kisebb leány: Erzsébet és Klotild, továbbá Mária és Margit főherczegnők, s majd az udvarhölgyek szobái következnek. Az emeleti rész a földszintéhez hasonló beosztású, azzal a különbséggel, hogy itt a vestibule helyét faragott faoszlopok által tartott nyolcz szegletű közös társalgó terem foglalja el s hogy magasabban esvén, még elragadóbb a kilátás az ablakokból, erkélyekről és verandákról, a honnan Tátrafüred és a fürdőt környező fenyves fölött messze lehet eltekinteni. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1886. szeptember 5.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page