Normál kép: 181_280_pix_Oldal_10_Kep_0001.jpg   Méret: 770x903 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 181_280_pix_Oldal_10_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 952x1116 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Feszty Árpád falfestménye a törvénykezési palota esküdtszéki termében
Deák Ferencz előterjeszti a büntető-törvényjavaslatot.

Ismertető szöveg: Az új törvénykezési palota esküdtszéki termét már úgy tervezték, hogy fali képek is díszítsék, s a nemes egyszerűséget, a terem méreteinek harmóniáját, komolyságát, a szemléltető művészet ide illő ábrázolással emelje, s a hely jelentősége szerint hangulattal, képzelettel töltse el azt, ki ide belép.
A fali képek elkészítésével Feszty Árpádot, a fiatalabb festői nemzedék e gyorsan kiemelkedett jeles tagját bízták meg, ki az operaház csemege-termébe, a nemzeti színház emeleti csarnokába, a vörös-kereszt-egylet kórházának termébe, a VI-VII. kerületi kör táncztermébe is festett freskókat.
A hatodik kép történeti alakok csoportja. Deák Ferencz 1842-ben az országgyűlés bizottságának előterjeszti a büntető törvényjavaslatot. A bizottság tagjai: b. Eötvös József, Klauzál Gábor, Bezerédj László, Szalay László, Szemere Bertalan és Pulszky Ferencz. Csak az utolsó él még közülök. A király, mikor e képeket nézte, felismerte Deákot, élénken kérdezősködött a képről és Szilágyi igazságügyminiszter magyarázta meg neki, hogy kik ezek az alakok. A jelenet színhelye egyszerű szoba közepén zöld asztal, székek hátul könyves szekrény. A festő itt kifejező csoportra és találó arczképekre törekedett. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1891. márczius 29. )


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page