Normál kép: 293_396_pix_Oldal_26_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1049 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 293_396_pix_Oldal_26_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2051x2793 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A honvéd-menedékház és lakói
A honvéd-menedékház
Budavár ostromában részt vett honvédek

Ismertető szöveg: Künn, a Külső Soroksári-uton, a mesterséges jégművek és a régi lóversenytér közelében emelkedik egy csinos egyemeletes épület: a honvéd menedékház.
A menedékház csinosan ápolt park közepén fekszik. A soroksári útra a park vasrácsos eleje nyilik. A park mintegy két hold kiterjedésű, árnyas utakkal és lugasokkal. Itt szokták tölteni .a nap legnagyobb részét öreg honvédeink a nagy idők nagy eseményeiről beszélgetve.
Az épület egyszerű stílusban épült. Széles erkélyét oszlopsor tartja s homlokzatát ama megyék czimerei díszítik, a melyek nagyobb összeggel járultak az építési költségekhez. Az oromzaton ez a felírás olvasható:
"Az 1848/9-iki rokkant
honvédeknek
hálás elismerésül a nemzet egyesei."
A menedékház közadakozásból épült 1872-ben, összesen 86 ezer frtnyi költséggel. Az épületben, melynek magas souterrainje is van, vannak a lakások. A törzstiszteknek külön szobájuk van, a többiek ketten, négyen vagy hatan laknak egy szobában. A főépületben vannak a konyhák és fürdők is. A parancsnok lakása az első emeleten van, honnan pompás kilátás nyilik a soroksári Dunaágra, a Csepel-szigetre és a budai, meg a budafoki hegyekre.
Az épület mögött negyedfél holdnyi veteményes kert terül el. A főépülethez egy pár melléképület is csatlakozik: a mosóház és egy földszintes épület, a hol száz ember számára lehet teríteni. A telepnek külön vízvezetéke is van.
A menedékháznak állandóan száz öreg honvéd lakója van. Ezek között jelenleg harmincz-kettő tiszt, a többi altiszt és közvitéz. A rend katonailag van szervezve. Télen este hétkor és nyáron este kilenczkor csukják a kapukat s engedelem nélkül kimaradni nem szabad. Különben egész napon át járhatnak-kelhetnek és akármit csinálhatnak. Reggel, délben és este egészséges, tápláló ellátásban részesülnek.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. május 21.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page