Normál kép: 501_596_pix_Oldal_26_Kep_0001.jpg   Méret: 770x565 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 501_596_pix_Oldal_26_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1485x1089 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Wekerle miniszterelnök Dánosi háza

Ismertető szöveg: BUDAPEST-CZEGLÉDI vasútszakasz Pilis állomásától délnyugatra s néhány kilométernyi távolságban, ott, hol a Cserhát végső törpe dombjai is elmaradoznak s az Alföld végtelen síksága tárul ki egészen a beláthatatlanságig, egy dús tenyészetű s népes puszta kisebb-nagyobb házai fehérlenek ki az ültetvények közül. Dános (vagy teljes nevén Dán-Szent-Miklós) puszta ez, melynek egy tetemes része Magyarország mai kormányelnökének a birtoka, s egyszersmind kedvelt nyaraló helye.
Kormányelnökünk dánosi nyaralója csinos földszinti udvarház, mely mindössze hét szobát foglal magában. A bejárat előtt oszlopos tornácz fut végig, mig az átellenes oldalon barátságos veranda foglalja el az épület homlokzatának közepét, a melytől jobbra esik a miniszterelnök dolgozó szobáinak két ablaka. E házat Wekerle régebben, még minisztersége előtt építtette saját tervei szerint valamint magát a birtokot is még egyszerű hivatalnok korában szerezte, ezelőtt húsz esztendővel.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. augusztus 27.)Dános (románul Danes, németül Dunesdorf, szászul Dunesdref) község Romániában, Erdélyben, Maros megyében.
Segesvártól 8 km-re nyugatra, a Nagy-Küküllő bal partján fekszik.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page