Normál kép: 597_700_pix_Oldal_34_Kep_0001.jpg   Méret: 770x612 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 597_700_pix_Oldal_34_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1522x1209 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Gróf Széchenyi Imre horpácsi kastélya
Fénykép után rajzolta Cserna Károly

Ismertető szöveg: Horpács régi s elég csinos falu. A három útczából álló helység egy szép tágas tér köré csoportosul, melynek László-tér a neve.
Fő ékessége és büszkesége azonban az uradalmi kastély, melynek különösen berendezése a legkövetelőbb ízlést is kielégíti. A kastély korát pontosan meghatározni nem igen lehet. Valószínűleg a múlt század közepe táján épült. Az épületnek E alakja van s jobb szárnyán földszinten a gróf, az emeleten a grófné lakosztályai, valamint az illető cselédség szobái vannak. A balszárnyon földszinten az ebédlő és a vendégszobák, az emeleten a fiatal grófok szobái és szintén vendégszobák vannak. A földszint közepét a nagy terem foglalja el, mely valóban díszére válik a kastélynak. A földszinti szobáknál még félemeletnyivel magasabb s a mennyezete gyönyörű domború díszítésekkel van ellátva, falait pedig a család őseinek arczképei ékesítik. Érdekes, elefántcsontra festett családi képek vannak a kis szalonban is.
A veranda, mely az épület hátsó részén kiugrólag van építve, nyáron nyitott, télen csukva van, s légfűtéssel lévén ellátva, az ott tartózkodásra akkor is alkalmas.
Az ebédlővel szomszédos a grófné szalonja, a finom ízlés és a kényelem minden kellékével ellátva ezen túl pedig a gazdag könyvtár-terem következik, honnan a gróf dolgozó-szobájába érhetni.
A souterrain helyiségben Tannak a konyha, fürdőszobák és cselédszobák. A házi kápolna, melyben az udvari káplán végzi az isteni szolgálatot, szintén igen csinos 25-30 ember számára van benne ülőhely.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. október 8.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page