Normál kép: 801_922_pix_Oldal_01_Kep_0001.jpg   Méret: 770x571 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 801_922_pix_Oldal_01_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1588x1178 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Vastagh György műterme

Ismertető szöveg: A csendes Lipót-utcza végső házai egyikében szeszélyes hajlású lépcső vezet föl a tágas műterembe. Itt dolgozik a főváros egyik legkedveltebb s legkiválóbb arczképfestője, Vastagh György.
A tetőzet széles ablaka három művész termékeit világítja meg: az apa művei mellett két fiáéit.
Arczképek és életképek idősb Vastagh György jeles ecsetjétől, állatképek a kiváló tehetségű Vastagh Gézától s életteljes szobrok és mellszobrok ifjabb Vastagh Györgytől.
Az egyik sarok fődiszét szép női arczkép adja. Szabadban ül, fején széles szalma kalap, kezében szalagos pálcza. Rózsaszin ruhája, a háttér szürkés, levegője s a mező tompa zöld színei kellemes összhangban olvadnak össze. A mesternek nem egy külföldi kiállításon szerzett már sokszoros dicséretet.
Érdekes és erősen jellegzetes czigány tanulmány-fejek, sok élvezetet nyújtanak e génre kedvelőinek. Göndörhajú ifjak, öreg vajdák, parázsszemű, hamis czigány menyecskék hol a falon függnek, hol ide-oda támasztva szanaszét hevernek.
Majd sisakok, edények, fegyverek, pajzsok, hatalmas szőnyegek, szépen dolgozott tigris- és oroszlán-bőrök keltenek érdeket. Innét is, onnat is egy-egy oroszlán- vagy tigris fej életteljesen erős plasztikával festve tekint reánk.
Nagy képek rámákban itt egy oroszlán-pár nyújtózik a kopár sziklán, az alkony bizonytalan rezgő fényénél, amott a tigris lépked szomját oltani a nádas szélére.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. november 26.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page