Normál kép: 001_080_pix_Oldal_17_Kep_0001.jpg   Méret: 770x626 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 001_080_pix_Oldal_17_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1659x1348 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A budapesti posta
A budapesti főposta épületének Zsibárus-utczai bejárata

Ismertető szöveg: Ez az épület a királyi főposta.
Sietséggel jön-megy ott a közönség, sürög-forog a sok hivatalnok és alkalmazott, nyüzsögve robognak ki és be a postakocsik, pedig a főposta csak felvételi szolgálatot teljesít és csak levélpostai küldemények kézbesítésével foglalkozik és kivüle a székes főváros területén még 45 postahivatal, illetőleg távirdával egyesített postahivatal áll a közönség rendelkezésére.
Egyik legérdekesebb osztálya a főpostának a levélposta-továbbító osztály. A továbbító osztálynak az a feladata, hogy a székes főváros területén föladott, nemkülönben a Budapesten átmenő közönséges és ajánlott levelezést útirányok, vonalak, rendeltetési helyek szerint szétosztva továbbítsa, - valamint a szélrózsa minden irányából Budapestre szóló közönséges és ajánlott leveleket átvegye és kézbesítésre előkészítse.
A továbbító osztálylyal szerves kapcsolatban van a levélleadási osztály, mely a székes főváros IV-IX. kerületébe szóló összes közönséges és ajánlott levelezést kézbesíti a hivatalos levelek, továbbá a fiókbérlők levelezésének kivételével. Azonkivűl még a budapest-vári és a budapest-vizivárosi I. számú posta- és távirdahivatal is kézbesít levélpostát.

(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. január 17.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page