Normál kép: 277_376_pix_Oldal_32_Kep_0001.jpg   Méret: 734x1017 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Gróf Széchenyi István szobra Sopronban
Mátray Lajos szobormüve után metszette Morelli Gusztáv

Ismertető szöveg: SOPRONMEGYE és Sopron város azzal kívánta az ezredévi ünneplés emlékét maradandóvá tenni, hogy a megye nagy fia, gróf Széchenyi István érdemeinek megörökítésére érezbe öntetté a "legnagyobb magyar" alakját s e szobrot Sopron város legszebb terén, a dicsőitettről már régebben elnevezett Széchenyi-téren fölállíttatta.
Széchenyi Istvánnak e legújabb szobra egyszerű, de hatásos alkotás. A művész annyiban eszményített, hogy a termetet és tagokat az egykori valóságnál kissé vaskosab-bakká tette az úgynevezett "történelmi szépség" érdekében de különben teljes hűséggel igyekezett és tudta is előállítani a hasonlatosságot. Széchenyi alakja díszmagyar ruhában, bal vállára panyókásan vetett mentében, s méltóságos, nyugodt szónoki állásban elhelyezve áll jobb kezével némi mozdulatot tesz, mintha épen kimondott szavainak akarna nagyobb nyomatékot adni balkezével kardjára támaszkodik.
A czélnak, mint a szobrászművészetnek is díszére váló szobormű almási kőből faragott szép alakú talapzaton áll, melyre elül a Széchenyi név, a hátsó lapon pedig ez van vésve: "Hazánk fönnállásának ezredik évében a legnagyobb magyarnak Sopron vármegye és Sopron sz. kir. város közönsége."
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. május 30.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page