Normál kép: 685_800_pix_Page_09_Kep_0001_001resz.jpg   Méret: 770x1172 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 685_800_pix_Page_09_Kep_0001_001resz_nagykep.jpg   Méret: 889x1353 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Küry Klára Trilbyje
Küry Klára mint Trilby (I. felvonás)
Küry Klára mint Trilby (III. felvonás)
Küry Klára mint Trilby (II. felvonás)
Küry Klára mint Trilby (IV. felvonás)

Ismertető szöveg: Budapesten a Vígszínház hozta színre a darabot, s Delly Emma és Varsányi Irén fölváltva játszották az idegizgató, fárasztó szerepet. Legutóbb pedig a népszínház egyik művésznőjének, Küry Klárának jutott eszébe, hogy újra fölébreszti a már szunynyadni kezdő Trilby-lázt, a mi sikerült is neki, mert a közönség csak úgy törte magát a belépti jegyekért.
A mit Trilby egyéniségéből föl tudott fogni és meg tudott értetni, az az ő saját egyénisége is: a Trilby kedvessége, üde fiatalsága, és romlatlan, természetes gondolkozása. A bohém-tanyán (az I. felvonásban mint model, a II-ikban mint grisette) igazán az a Trilby volt ő, a kinek a nevetése verőfényt fakaszt, a hangja csengése zene, s a ki önkénytelenül is meghódít mindenkit. Ez Küry volt, az operetté-primadonna, a szubrett. Hogy a drámai jelenetekben (a III-ik felvonásban mint híres énekesnő, s a IV-ikben haldokolva) nem volt olyan erős, hogy a sírásának nem volt meggyőző ereje, s a meghalása sem hatott meg bennünket úgy, a hogy kellett volna, az csak természetes.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. szeptember 17.)Küry Klára színésznő, operettprimadonna. Édesapja Küry Oszkár, neves ügyvéd volt. Eleinte csak kedvtelésből tanult énekelni és műkedvelő előadásokon - többek között 1889-ben a Vigadóban - lépett fel.
1890-ben Ditrói Mór meghívta Kolozsvárra, próbafellépésre, ahol ekkor még családja kívánságára Hajnal Klára néven szerepelt.
Sikeres fellépte után Ditrói Mór leszerződtette - Luise szerepében Varney: Tiszturak a zárdában c. operettben - és tovább taníttatta, így csakhamar a vidék legjobb szubrettjévé vállt. Az akkor már országos hírű primadonnára Rákosi Jenő hívta fel Evva Lajos figyelmét, aki 1892-ben próbafelvételre hívta, majd sikeres próbafellépés után leszerződtette a Népszínházhoz Denise szerepére Hervé: Nebántsvirágjában.
1900-ig sikert sikerre halmozott, azonban akkor a feltűnő új csillaggal, Fedák Sárival kellett osztoznia a babérokon, ekkor 1902 tavaszán külföldi vendégjátékra ment: Bécsben a Carl Theaterben, majd Prágában lépett fel.
Visszatérte után népszínmű-szerepeket kezdett játszani. Belső intrikák miatt 1904 elején megvált a Népszínháztól, ezután már csak szerepekre szerződött a Vígszínházhoz, a Király és a Magyar Színházhoz.
1904-1905-ben a Vígszínházban, 1904-1906 között a Királyszínházban, 1907-ben a Magyar Színházban, 1907-1908-ban a Népszínház-Vígoperában, 1909-1912 között a Városligeti Színkörben lépett fel, majd 1921-ben New Yorkban is.
A színpadon csak a darabnak élt. Egyszerű, választékos, a hangulatokat mélyen érző, tűzzel, szenvedéllyel játszó művész volt.
1915-ben volt az utolsó fellépése, sokáig méltatlanul megfeledkeztek róla.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page