Normál kép: 001_080_pix_Page_40_kep_0001.jpg   Méret: 770x398 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 001_080_pix_Page_40_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1053x544 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az angol királyi kastélyok
Az osbornei kastély, a hol Viktória királynő meghalt.

Ismertető szöveg: Az osborne-i kastélyhoz a legutóbbi napok szomorú emlékei fűződnek: itt halt meg Viktória királynő. Ő, illetőleg férje építtette ezt a helyet. Régóta kerestek alkalmas, enyhe, egészséges fekvésű nyári lakot, csak nem tudtak megállapodni a hely kiválasztásában. Mikor a királyi pár a látogatásukról hazatérő Lajos Fülöpöt Portsmouthba kísérte, Sir Robert Peel, az akkori miniszterelnök hívta fel Albert herczeg figyelmét Osbornera. Eleinte idegenkedtek az eszmétől, de midőn Albert herczeg 1845-ben bejárta Wight szigetét, s meglátogatta I. Károly király egykori kis kastélyát, megtetszett neki a hely s rögtön megbízta építészét, Cubitt Tamást, hogy készítsen tervet egy a romok helyére építendő kastély számára. Megvásárolta a régi rom körűi fekvő területet, melynek nagyszerű parkja évszázados fáival, a tenger felé lankásan lehajló fekvésével, gyönyörű kilátásával elragadta lelkét.
Az építkezésnél főleg a kényelmességre fektettek súlyt. Modern olasz stílusban építették a kastélyt, magas földszintre rakott két emelettel, két négyszögletű toronynyal, terrasz-szerüen épített födéllel. A belső berendezés nagyrészt Albert herczeg saját tervei szerint készült. A főbb helyiségek egy sor szalon, egy billiárdszoba, a herczeg szobája, egy könyves-szoba, a királynő szobája s egy tanácsterem arra az eshetőségre, ha az uralkodó ott tartózkodásakor miniszteri tanácskozást, vagy titkos tanácsülést kell tartani.
Később aztán, mikor a család megnövekedett, bővítették az épületet, melyhez még számos kisebb melléképület s egy pompásan berendezett minta-major is tartozik. 1855-ben Albert herczeg egy svájczi stílű villát is építtetett a kastély közelében a gyermekei számára, a melyben játékszereiket tartották s a mely ma valóságos múzeuma az ilyes dolgoknak. Albert herczeg halála után építették hozzá a főépülethez az "indiai szobát", egy teljesen indiai ízlésben díszített szárnyat, a hol a királynő mint India császárnője, a kelet fejedelmeit szokta fogadni. Viktória királynő a tél legnagyobb részét Osborneban szokta tölteni. A Wight sziget, mint Anglia déli partvidéke általában, csaknem délies éghajlatú. Az osbornei park fái egész télen át zöldéinek. Mindig itt töltötte a királynő karácsony estéjét, a mikor összes gyermekei és unokái összegyülekeztek körülötte, a hagyományos plum-pudding-ra és beef-re. Rengeteg nagy karácsonyfát állítottak föl ez alkalomra a herczegek és herczegnők egykori nursey-jében (gyermekszoba) s nem volt családtag, a kinek számára ne lett volna gazdag ajándék alatta. Csak húsvét tájban szokott a királynő távozni Osborneból, a mikor egészségi okokból a franczia vagy olasz Riviérára ment.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1901. február 3.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page