Normál kép: 477_572_pix_Page_04_kep_0001.jpg   Méret: 770x1077 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 477_572_pix_Page_04_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1905x2665 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Képek a gabela-zelenkai vasút megnyitásáról
Hegedűs miniszter Tarkovica állomáson Passini udvari tanácsossal.
A fogadtatás Uskopljében. (Wittek osztrák vasúti miniszter üdvözlése szemben a miniszterrel a mosztári r. kath. püspök és báró Kutschera.)
Hegedűs miniszter Hum állomáson, Papp Géza, Ehrenhöfer és Passini társaságában.
Dubravica állomáson. (Horovitz osztályfőnök Ehrenhöfer osztálytanácsos, Cseh Ervin miniszter, Grimberger osztrák vasúti referens és Call osztrák kereskedelmi miniszter.)
Báró Appel tábornok, s vele szemben Call osztrák kereskedelmi miniszter.
Turkovics állomáson. (Szalay László és Rajner udvari tanácsosok, Sonnleitner igazságügyi osztályfőnök, Kuh, gróf Chorinszky és Krenn titkárok a közös pénzügy- és osztrák kereskedelmi minisztériumban.)
A szerajevói papi iskola előtt. (Hörmann Konstantin, Szatmári Mór, Papp Géza, Ehrenhőfer, Barvits min. tanácsos és Rákosi Viktor.
A Bosna-szálloda Ilidzsében. A vonat fogadtatása Zavalánál. (A sziklákon zsiviózo herczegóczok.)

Ismertető szöveg: A társaság Kállay Béni közös pénzügyminiszter és Wittek H. osztrák vasúti miniszter meghívása folytán Bosnyákországon át Herczegovinába és Dalmácziába utazott a gabela-zelenikai vasút megnyitására. Ez az új pálya egészben véve 207 kilométer hosszú, a miből 132 kilométer bosnyák (herczegovinai), 75 km. osztrák (dalmácziai) területre esik. A vonal a bosnyák-herczegovinai államvasutak Gabela állomásából indulva ki, jórészt a herczegovinai-dalmát határ mentén halad Zelenikáig a Bocche di Cattaróban. Egyik elágazása Hum állomástól Trebinjébe, a másik Uszkoplje állomásról Gravozába (Raguzába) vezet. Ez az utóbbi elágazás adja meg az új vasút jelentőségét Magyarország szorosabban vett érdeke szempontjából, mert Bosnyákországon és Herczegovinán át új összeköttetést létesít Budapest és az Adriai-tenger között. Nyugat-Európából ma már vasúton mehetünk Raguzába, a dalmát tengerpartnak erre az épen olyan érdekes, mint elragadóan szép pontjára. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1901. julius 28.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page