Normál kép: 381_476_pix_Page_43_kep_0001_001resz.jpg   Méret: 770x1096 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 381_476_pix_Page_43_kep_0001_001resz_nagykep.jpg   Méret: 1924x2738 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: László Fülöp festményei

Ismertető szöveg: Castellane János grófnak, a franczia royalistapárt egyik vezérférfiának arczképén Rembrandt művei mély megfigyelését ismerjük föl. A nagy spanyol Velasquezt juttatja emlékezetbe Fürstenberg herczeg arczképe, egyszerű megjelenést keresvén, nagy egységes hatásra törekedvén. Legújabban a magyar történelem egyik érdekes alakjának, Görget Arthur tábornoknak arczképét festette meg. Közöljük róla készített egyik tanulmányát, melyen a tábornok hatalmas koponyaalkatának erejét kutatta. A műtermet bemutató felvételünkön pedig látható a tábornokot ábrázoló másik nagy képe, a mely kétségkívül egyik legérdekesebb darabja lesz a képzőművészeti társulat legközelebbi kiállításának.
Női arczképeinél, az angol mesterek hatása alatt, lelki életüket genre-szerű elemekkel fokozza, Mária Terézia hohenzollerni herczegnő Fürstenberg herczegnő, Achley asszony képeiben a nőiesség egy-egy sajátos formáját fejezi ki itt a mosoly báját, amott a mozdulat finomságát, amint magába mélyedve ül a széken vagy jön vissza kényelmes otthonába.
De hogy a hatásokat kifejezhesse, a legaprólékosabb részletrajzok révén jutott el. Nézzük vázlatait: a Meiningeni herczeg képét, a hol az arczcsont alakulatát figyeli meg Trauttmansdorff herczegnő vázlatán a jóságos matróna mosolyát a fehér fények játékával teremti meg a Meiningeni hecrzegnő (a német császár húga) vázlatán az arczélt ritka biztos vonásokkal tünteti föl. S minő egyszerű a gyermeki báj kifejezésében: a kis Fürstenberg herczeg vagy a német császár leánykája, Viktória Lujza herczegnő. Egy pár ecsetvonással fejez ki egy egész gyermekjellemet.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1901. julius 14.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page