Normál kép: 477_572_pix_Page_38_kep_0001.jpg   Méret: 770x565 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 477_572_pix_Page_38_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1054x773 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A honvédelmi miniszter jubileumáról
A miniszternek ajándékozott díszkard és hüvelye.

Ismertető szöveg: Első sorban említendő köztük a honvédelmi minisztérium, honvédség és csendőrség tiszti- és tisztviselői által felajánlott díszkard, mely a rendes szolgálati kard formájára készült. Háry Gyula festőművész tervezte. Az egész kard ötvös és zománcz-munkáját Hibján Samu készítette.
A markolat kosarának domborműveit Mátray Lajos szobrász mintázta. A penge aranybeveréseit Herpka Károly készítette. Díszítményei régi magyar minták s magyar történeti emlékek alapján készültek.
A markolat gombján zománczos szalagon függ a Mária Terézia-rend gyémántokkal kirakott keresztje, míg a markolat gombja hatalmas smaragd, melybe báró Fejérváry czímere van bevésve. A kosáron féldomborműben, művészi kivitelben egy pánczélos-vitézt s eszményi női alakot látunk, kezében mérleggel: a katonai vitézség és igazság jelképeit. A penge a XVI. századból származó valódi damaszkusi mű. Ebbe a régi pengébe verték be aranynyal báró Fejérváry czímerét, majd az 1901 augusztus 15. jubileumi évszámot és az ajánló föliratot. A hüvely aranyozott alapon régi magyar motivumu filigránnal van borítva, melynek egész felületét zománczművű magyaros stílű százszorszép virágok és drágakövekből kirakott czímerek födik. A filigrán maga több ezer darabból áll s az egész kaidon négyszázat meghaladó drágakő van. A markolaton a honvédség Szűz Máriás lobogóját látjuk zománcz műben, fegyvercsoportok között. Innen zöld zománczos cserkoszorú indul ki, mely az egész hüvelyen végig fut. A zászló alatt látjuk Magyarország, majd Erdély, Horvátország, Dalmáczia, Szlavónia és Fiume czímereit.
E kard elhelyezésére amerikai diófából művészi kivitelű faliszekrény készült, Fehér Sándor szobrász tervezete szerint.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1901. augusztus 25.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page