Normál kép: 177_280_pix_oldal_10_kep_0001.jpg   Méret: 770x1090 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 177_280_pix_oldal_10_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 912x1291 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Tisza Kálmán a geszti kastély verandáján
A 90'- es években készült akvarell után.

Ismertető szöveg: A kezdetben földszintes, később 3 szintes, barokk kastéllyal, arra következtethetünk, hogy a barokk átépítés 1800 körül történhetett.
Az "L " alaprajzú épület, nyugati szárnya középfolyosós, északi szárnya kéttraktusos, nyitott oldalfolyosóval. A két régebbi rész a két szárny végében helyezkedik el, ezeket kötik össze a barokk stílusban épített nagytermek ( 3 terem, a valamikori kandallós szalon, könyvtár és ebédlő, ma itt kapott otthont a kultúrterem, mely kb. 200 fő befogadására alkalmas ), melyekkel párhuzamosan a régebbi részeket is ugyanebben a stílusban átépítették.
Az épület kelet - nyugati tájolású, valamikor két oldalt nyitott kocsibejárója volt, melyeket a XVIII. században befalaztak, és helyébe szobát építettek. A bejáratot észak felől meghagyták, de zárttá tették. A kocsibejáró fölötti részre copfstílusú emeletet húztak, melynek középső részén ma romantikus vaskorláttal ellátott erkély található, mely ketté tagolja az épület sík homlokzatát. Az erkélyt jón fejes oszlopok támasztják alá. Az oldalszárny köríves udvari tornáccal készült. A földszinti szobák bolthajtással, az emeletiek sík mennyezettel készültek. A zsindelyes tetőt az utolsó nagy bővítéskor kicserélték. A manzárdos tetőszerkezet középső, kiugró részét bádoggal, a többit palával fedték. A tető legmagasabb része a bádogváza, amelyen szélforgós zászlódísz található. Az emeleti ablakok rézzel fedettek. A 3. szint félig beépített, másik fele padlás. A kastély egyik legszebb részlete a nyílásokkal áttört kőlépcső.
(Forrás: http://www.geszt.hu/?module=news&action=show&nid=11327)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page