Normál kép: 177_280_pix_oldal_48_kep_0001.jpg   Méret: 770x547 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 177_280_pix_oldal_48_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 969x688 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Népház Brüsszelben

Ismertető szöveg: A brüsszeli Népház, a szocziálisták gyülekező helye. Egy legnagyobb részt vasból készült nagy épület ez, alkalmasan berendezve különböző czélokra. Felső részén nagy díszterem van, melybe kétezer ember is elfér egyszerre. Mellette étterem van, az alsó részben pedig raktárakat rendeztek be, melyekben a tulajdonos szocziálista-szövetkezet tagjai kedvezményes áron szerezhetnek be élelmiszereket s egyéb szükségleti czikkeket.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1902. április 27.)"Maison du Peuple" (Brüsszeli Népház)
Az épület Horta korai brüsszeli főműveként ismert. A falak szinte teljesen eltűntek, az építész köveket is alig használt fel, és az épület a vázszerkezetére redukálódott. Nagy ablakok és keskeny vasprofilok uralnak mindent.
Hortának a belső térben és a külső képben egyaránt maradéktalanul sikerült építészeti felfogását érvényre juttatnia. A szabálytalan alapterületű telek kör alakú térrel volt határos, így az építésznek lehetősége nyílt alapelvének rugalmasságát lendületes körvonalakkal kifejezni. A homlokzat emiatt paravánra emlékeztet, amelynek szárnyai akár más szöget is bezárhattak volna. Ezúttal tulajdonképpen nem a vas alkalmazása volt szokatlan, hanem annak módja, amely ezúttal semmilyen előképhez sem kapcsolódott.
A ház szerkezetét semmi sem takarta el.Csupán a középső oszlopok könnyed hajlatai enyhítettek valamelyest puritánságán. Az eredmény nem nevezhető szépnek, de kíméletlenül őszinte: semmivel sem próbálja leplezni gyárra utaló külsejét.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page