Normál kép: 477_572_pix_oldal_20_kep_0001.jpg   Méret: 770x1038 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 477_572_pix_oldal_20_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 881x1188 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az új egyetemi sebészeti klinika Budapesten. - A nagy műtő-terem.

Ismertető szöveg: Nem régiben egy új sebészeti klinika nyílt meg Budapesten s benne oly elsőrangú gyógyintézetet nyert fővárosunk, mely Európaszerte ritkítja párját s egyaránt szolgál a betegek gyógyítására és orvosok kiképzésére.
Az új klinika a Baross- és Szentkirályi-utcza szegletén épült s már külsejével megragadja a szemlélő figyelmét. Az egész klinika kizárólag igazgatójának, Réczey Imre tanárnak tervei szerint készült, a ki előzőleg beható tanulmányokat tett ez irányban a külföldön.
Az első emelet középső részét foglalja el a klinika dísze: a nagy műtő- és tanterem, mely a maga nemében szinte páratlan : egy kétemeletnyi, nyolcz méter magas és hét méter széles ablakkal, üvegtetővel biró terem - 260 hallgató számára való üléssel. A falak és oszlopok hófehér porczellán lemezekkel, a padozat pedig fehér keramittal van kirakva, úgy hogy a nézőtér legfelső padsoraiban elhelyezett vízcsapok megnyitásával az egész terem tisztára mosható. A műtő terem hátsó részében mindkét oldalon mosdók vannak, melyeknek berendezése olyan, hogy a műtő-orvos nem szennyezi be kezeit a csapok nyitásával és csukásával, hanem erre szolgáló pedálok nyomására ömlik a meleg vagy hideg viz. A nagy műtő-terem jobboldalán van elhelyezve a gazdagon felszerelt műszertár és kötőszertár, - a baloldalon pedig a sterilizáló helyiség, a hol az eszközök és kötő-anyagok sterilizálására szolgáló gőzgépek vannak elhelyezve. Az első emeleti folyosó baloldalán foglal helyet a kis tanterem, a hol a szigorlatok és elméleti előadások tartatnak, valamint a kis műtő-terem éjjeli és oly természetű műtétek számára, melyek hallgatóság előtt nem végezhetők.
(Forrás: vasárnapi Ujság, 1902. augusztus 10.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page