Normál kép: 477_572_pix_oldal_36_kep_0001.jpg   Méret: 770x523 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 477_572_pix_oldal_36_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 977x663 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Budapesti Állatorvosi Főiskolából
Szövettani dolgozó-terem a budapesti állatorvosi főiskolában

Ismertető szöveg: Alapját már II. József vetette meg, midőn 1782-ben a pesti tudomány-egyetem orvosi karával kapcsolatban állatgyógyintézet létesítését rendelte el. Ennek folytán az egyetemen rendkívüli tanári állás szerveztetett, melynek tanára, Tolnay Sándor, az 1787-88. tanévben meg is kezdte az állatgyógyászat tanítását, melynek hallgatása úgy az orvosi, mint a sebészi tanfolyam növendékeire kötelező volt.
Tizenkét évvel később külön állatorvosi szakiskola állíttatott fel előbb nyolcz hónapos, majd egy éves tanfolyammal, olyanok részére, kik az állatorvoslással gyakorlatilag foglalkozni óhajtottak. Ezek majdnem kizárólag csekély előképzettségű emberek voltak és a tanítás is inkább csak elemi ismeretek és gyakorlati fogasok elsajátítására szorítkozott.
Az 1851. évben az iskola mint "Pesti állatgyógyintézet" a tudomány-egyetemtől különválasztatott és ettől fogva fejlesztésére nagyobb figyelmet kezdtek fordítani. A tanfolyamot két-, majd háromévessé tették, a tanító-személyzetet szaporították, a növendékek előképzettségét fokozatosan emelték egészen a középiskola hatodik osztályának megfelelő fokra, az iskola helyiségét pedig a mai műegyetem helyén állott épületbe helyezték át.
Az 1875. évben az iskola, mint "Állatorvosi tanintézet", 1890. évben pedig mint "Állatorvosi akadémia" újjá szerveztetett s a tanfolyam négy évre hosszabbíttatott meg. Időközben - 1880-ban - a Rottenbiller-utczában az iskola czéljára új épületeket emeltek.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1901. augusztus 17.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page