Normál kép: 281_380_pix_Oldal_08_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1055 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 281_380_pix_Oldal_08_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 993x1361 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Gróf Csekonics Jánosné

Ismertető szöveg: Báró Lipthay Leonie 1821-ben született s 1839-ben ment nőül gróf Csekonics Jánoshoz, gróf Csekonics József tábornoknak, a magyar lótenyésztés nagyérdemű előmozdítójának, a mezőhegyesi méntelep alapítójának fiához. Résztvett minden hazafias társadalmi mozgalomban, a melyekben az akkori nők oly nagy szerepet vittek, így a védegyleti mozgalomban is. Kecskeméti-utczai pesti palotájuk egyik központja lett a nemzeti érzésű magyar arisztokráczia társaséletének, melyben irók, művészek is gyakran megfordultak.
A forradalom kitörésekor több mágnáshölgygyel együtt buzgólkodott a tábori kórházak fölszerelése körűl s az akkori lapokban lelkes hangú felhivást is intézett a magyar hölgyekhez a kórházakban szükséges szerek gyűjtésére.
A hatvanas években nyilt házat tartott. Estélyeiről nem hiányzottak az akkori irók sem; szalonjában közelebb kívánta hozni egymáshoz az arisztokrácziát és az irodalmat. Jótékonyságát százak és százak érezték és őrzik hálás emlékezettel. Számos egyesületet bőkezűen támogatott; jótékonyczélú ünnepek rendezésében is gyakran járt elől jó példával, így legutóbb 1888-ban a "Jószív" nagy ünnepélyén a bazárbizottság elnöknője volt.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1903. május 3.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page