Normál kép: 381_484_pix_Oldal_21_Kep_0001_001resz.jpg   Méret: 770x325 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 381_484_pix_Oldal_21_Kep_0001_001resz_nagykep.jpg   Méret: 1605x677 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az Erzsébet-emlékszobor pályatervei
Damkó József - Papp Gyula és Szabolcs Ferencz pályaműve.
Róna József - Leitersdorfer Béla pályaműve.
Maróthi - Rintel Géza pályaműve.

Ismertető szöveg: Damkó József szobrász, továbbá Papp Gyula és Szabolcs Ferencz műépítők emlékművöket a Láncz-hid és alagút tengelyébe tervezik. Az emlékmű közepén a királyné oszlopos fülkében ülve fogadja a nép hódolatát. Egyik csoportban hazai történelmünk kimagasló nőalakjait ábrázolta a művész, közepén Hungária hatalmas alakjával.
Róna József szobrász művéhez Leitersdorfer Béla műépítő készítette az építészeti részt, melynek közepén nagy pilon áll s ebből két márvány oszlopsor ágazik ki. Az emlékmű közepén trónszék előtt áll a királyné, körülötte domborműben és csoportokban a hódoló nép. A trón mellett látható a szépség és béke allegóriája, hátul pedig az ármány felett diadalmaskodó Hungária. A trón mögött párkák láthatók.
Maróthi-Rintel Géza szobrász köralakú négyes rendszerű oszlopcsarnok közepére baldakhint állít, melyet töviskoszorúba fejlődő oszlopok tartanak. A trón előtt álló királyné alakját egy angyal rózsákkal övezi körül. Az emlékmű hátulsó részén allegorikus dombormű van a Pietá szobros oltárával. Igen szép rajta a Jóságnak kőfalat repesztő szimbóluma, melylyel a művész Berzsenyinek "A derék a sírból kitör és eget kér" versét allegorizálja. A nemes egyszerűséggel föllépő mű komoly törekvésre és finom érzékre vall.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1903. június 21.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page