Normál kép: 509_604_pix_Oldal_48_Kep_0001b.jpg   Méret: 770x530 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 509_604_pix_Oldal_48_Kep_0001b_nagykep.jpg   Méret: 1302x897 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Újévi forgalom az irányító postahivatalban.

Ismertető szöveg: Sietséggel jön-megy ott a közönség, sürög-forog a sok hivatalnok és alkalmazott, nyüzsögve robognak ki és be a postakocsik, pedig a főposta csak felvételi szolgálatot teljesít és csak levélpostai küldemények kézbesítésével foglalkozik és kivüle a székes főváros területén még 45 postahivatal, illetőleg távirdával egyesített postahivatal áll a közönség rendelkezésére.
Egyik legérdekesebb osztálya a főpostának a levélposta-továbbító osztály. A továbbító osztálynak az a feladata, hogy a székes főváros területén föladott, nemkülönben a Budapesten átmenő közönséges és ajánlott levelezést útirányok, vonalak, rendeltetési helyek szerint szétosztva továbbítsa, - valamint a szélrózsa minden irányából Budapestre szóló közönséges és ajánlott leveleket átvegye és kézbesítésre előkészítse.
A továbbító osztálylyal szerves kapcsolatban van a levélleadási osztály, mely a székes főváros IV-IX. kerületébe szóló összes közönséges és ajánlott levelezést kézbesíti a hivatalos levelek, továbbá a fiókbérlők levelezésének kivételével. Azonkivűl még a budapest-vári és a budapest-vizivárosi I. számú posta- és távirdahivatal is kézbesít levélpostát.
Mihelyt valamely irányból a posta beérkezik, az anyagot tartalmazó "zárlatok", a pályaudvari "járatok" utján a továbbítóba vitetnek. Itt a zárlatokat felbontják, a helybe szóló leveleket a hely és kelti bélyegző lenyomatával ellátják és a szerint osztják szét, a mint a levelek a hivatalból viendők el, avagy a levélhordók által kézbesítendők.
Egyik képünk a levélhordók termét ábrázolja, a mint. a levélhordók egyik csoportja épen a kerületében kézbesítendő levelek útcza- és házszám szerinti sorba szedésével foglalkozik.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. január 17.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page