Normál kép: 473_568_pix_Oldal_01_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1231 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 473_568_pix_Oldal_01_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1540x2461 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Mátyás király szobra Zala Györgytől.

Ismertető szöveg: A király testét pánczél borítja, s a művész az akkori kor művészetének megfelelőleg, korai renaissance (quattro cento) díszítést alkalmazott a pánczélon. E vaspánczél fölött a király válláról selyemköpeny lóg, festői redőzettél.
A szobor tartása az erélyes, kemény akaratú királyt állítja elénk. Fejével kissé balra fordul, bal kezét parancsolólag tartja, s jobb keze meghajlított kardján nyugszik. Szemeivel a távolba néz, s vonásain ott van az uralkodói bölcseség arczkifejezése. Egyenes orr, zárt homlok, élesen iveit szemöldök, széles, erélyességre valló száj, oroszlán-sörényszerű haj: mindez a hatalmas király belsejét akarja ábrázolni külsőleg, plasztikus formákkal.
A művész a fej mintázásánál az ismert bautzeni emlék Mátyás-fejét vette alapul. Tudvalevőleg a Bautzenben (Csehország) lévő emléken van legelfogadhatóbb aczképe Mátyásnak, mert az egykorú szobrász, a ki annak idején ezt a fejet mintázta, ötször fordult meg Budavárában, a királyt közvetlen közelből ismerte s így alkalma nyílt, hogy természet után mintázhassa meg arczát. A fej körűl néhány betűzött babérágat látunk, a mely mint jellegzetes dísz, szintén rajta van Mátyásnak majd minden egykorú arczképén.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1905. julius 23.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page