Normál kép: 365_496_pix_Oldal_28_kep_0001a.jpg   Méret: 770x1016 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 365_496_pix_Oldal_28_kep_0001a_nagykep.jpg   Méret: 1214x1602 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Részletek az Alhambrából.
A Generaliffe kapuja.

Ismertető szöveg: Az Alhambra (arab eredetű spanyol szó) egy mór építésű erőd és palota Granadától északkeletre, a Darro folyó mentén elterülő teraszos Sabika dombon, Dél-Spanyolországban (megépítésekor az erőd még Al-Andaluszban terült el). A város óriási műemléke 1984 óta az UNESCO Világörökség része.
Neve a spanyolban az arab al-hamra szóból származik, amelynek jelentése "a vörös"; teljes neve ugyanis arabul Kaszr al-Hamra: "A vörös erőd" volt.
Az épületegyütteshez mórok és keresztények által alkotott épületrészek tartoznak: az Alcazaba, a Naszridák palotái és a Generalife arab munka, míg V. Károly palotája és a Szűz Mária-templom már a keresztény spanyolok alkotása volt.
Az Alhambrával szemben, keleti irányban terül el a Generalife-palota (Palacio del Generalife). 1319-ben a Nap dombja (Cerro de Sol) nyúlványaira építették illetve parkosították a granadai királyok nyári pihenőhelyéül. I. Iszmail uralkodása idején készült. Építője Yannat al-Arif mester volt. Neve arabul Dzsennat al-Arif, azaz Az Építő Kertje volt.
A Generalife az egyetlen megmaradt kertház a három egykor létezőből.
A Generalife részei a Színház, az Új kertek (Jardines nuevos), a Felső kertek (Jardines altos), a Déli pavilon (Pabellón Sur) és az Északi udvar (Pabellón Norte).
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page