Normál kép: 1517939475.jpg   Méret: 770x1155 Színmélység: 24bit Felbontás: 240dpi
Nagy kép: 1517939475_nagykep.jpg   Méret: 829x1243 Színmélység: 24bit Felbontás: 240dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Vác remete szobra (Kossuth tér) Kapás Sándor váci művész alkotása a harmincas évekből. A szobor a város eredetének legendájára utal. Egy középkori krónika mint erdős helyet említi Vácot, ahol nem lakott más, csak egy "Vácz" nevű szentéletű remete. A legenda innen származtatja a város elnevezését.

Ismertető szöveg: Vác remete szobra (Kossuth tér) Kapás Sándor váci művész alkotása a harmincas évekből. A szobor a város eredetének legendájára utal. Egy középkori krónika mint erdős helyet említi Vácot, ahol nem lakott más, csak egy "Vácz" nevű szentéletű remete. A legenda innen származtatja a város elnevezését.
Vácz remetével találkozott a magyar trónért vívott döntő csata előtt Géza herceg, aki már királyként visszatért ide testvérével (a későbbi Szent László királlyal). A vadászó testvérek előtt megjelent egy agancsai között égő gyertyákat hordozó szarvas, elvezette őket egy Duna parti magaslatra, s ott eltűnt a szemük elől.
A különös élmény hatására Géza király azon a helyen - a váci vár területén - alapította meg az első püspöki székesegyházat, amit Szűz Mária tiszteletére szenteltek fel. Néhány év múlva Gézát ebben a templomban temették el.)
(Forrás:https://m.utisugo.hu/latnivalok/vac-remete-szobra-vac-86917.html)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page