Normál kép: 1525152601.jpg   Méret: 770x601 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1525152601_nagykep.jpg   Méret: 1300x1015 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Egy közönséges karolópók (Xysticus kochi) egy sás levelén időzött légy zsákmányával. Ahogy a levelet a fény felé fordítottam, átmászott a hüvelyujjamra. Ezen a képen mint a pelyhet a levegőben tartja áldozatát (Melyből már valószínűleg kiszívta a belsőségeket.). - Cirkuszi erőművészhez illő produkció!

Ismertető szöveg: A karolópókfélék (Thomisidae) a főpókok (Araneomorphae) egyik családja, körülbelül 3000 fajjal. Potrohuk lapított, széles, néha többcsúcsú. Testhosszuk 1,5-3,5 mm; ivari kétalakúságuk erőteljes.
Nevüket onnan kapták, hogy táplálékukat "karolólábaikkal" ragadják meg: első két pár lábuk jóval hosszabb a második két párnál. Növényeken vagy a talajon egy helyben, "tárt karokkal" üldögélve várják prédájukat akár órákig is. Ha a zsákmány elég közel kerül, átölelik és felfalják.
Hátrafelé és oldalra is tudnak mászni, illetve futni (mint a tarisznyarákok). Hálót nem szőnek, csak biztosítókötelet és kokont. Nappal vadásznak. A virágokon élő fajok képesek alkalmazkodni a virág színéhez; a drapp vagy barna színűek leginkább leveleken, avarban tartózkodnak. A mérsékelt égövben körülbelül egy évig élnek.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Karol%C3%B3p%C3%B3kf%C3%A9l%C3%A9k)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page