Normál kép: 1525161872.jpg   Méret: 770x770 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 1525161872_nagykep.jpg   Méret: 2599x2599 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Ernyős sárma, kecskerágó levelére hajazó virágokkal. Itt még nem nyílt ki teljesen.
oaPIX eszközök: oaBrill + Memphis + Vignette2

Ismertető szöveg: Az ernyős sárma vagy ernyős madártej (Ornithogalum umbellatum) a spárgafélék (Asparagaceae) családjába, a jácintfélék (Scilloideae) alcsaládjába tartozó növényfaj. Dél- és Közép-Európa nagy részén (északra Belgiumig), Északnyugat-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában őshonos.
Magyarországon is gyakori. Észak-Amerikában dísznövényként termesztik, de kikerült a kertekből és sokfelé megtalálható. Száraz erdőkben, utak mentén, száraz és félszáraz gyepeken, cserjésekben gyakori növény. Évelő, hagymás növény; a fehér színű hagyma 15-25 mm hosszú, átmérője 18-32 mm. 6-10 hosszú, szálas, tőállású levele van, ezek max. 30 cm hosszúak, 8 mm (tipikusan 2-5 mm) szélesek, felső oldalukon fehér csíkot viselnek. A magszár 10-30 cm-es. A csillag alakú, tejfehér, aktinomorf virágok sátorozó fürtben nyílnak 6-20-asával, a kissé lehajló, 15-22 mm hosszú lepellevelek kívül zöld csíkosak. Az április-májusban nyíló, 3-4 mm széles, 6 leplű virágok a 6 kiálló, sárga porzóval ernyőszerű megjelenésűek ("ernyős" sárma). Rovarok porozzák be. Termésük háromrekeszű toktermés, a terméskocsányok vízszintesen elállók. Az ernyős sárma sok nedvességet igényel a téli és tavaszi időszakban, de jól tűri a nyári szárazabb időszakokat. A félárnyékot kedveli. Mérgező növény.
A szívre ható glikozidokat (kardenolidokat) tartalmaz, mint a konvallozid, a konvallotoxin, a rodexin A és a rodexozid. A felhalmozódott glikozidok miatt különösen a hagymája. A homeopátia gyomor- és nyombélfekély ellen veti be.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Erny%C5%91s_s%C3%A1rma)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page