Normál kép: 1528749023.jpg   Méret: 770x607 Színmélység: 24bit Felbontás: 93dpi
Nagy kép: 1528749023_nagykep.jpg   Méret: 2152x1697 Színmélység: 24bit Felbontás: 93dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Ebben a csapadékos évben a meleg ellenére is valódi vízivilág alakult ki sok olyan helyen, ahol korábban a szárazság miatt szinte reménytelennek tűnt a vizes élőhely fennmaradása. A Debreceni Erdőspusztákon a Bodzás-tó újra valódi tavi életközösségnek ad otthont. Többek között a Szárcsák is szépen vezethetik fiókáikat. Pár napos szárcsafióka portré, és fotó után vissza is tért szüleihez a tó belsejébe.

Ismertető szöveg: A szárcsa (Fulica atra) a madarak osztályának darualakúak (Gruiformes) rendjébe, a guvatfélék (Rallidae) családjába tartozó faj. Európában és Közép-Ázsiában költ, Afrikában, Dél-Ázsiában és Ausztráliában előfordul, illetve telel.
Síkvidéki tavakon él, a hegyvidéket kerüli. Testhossz 36-38 centiméter, szárnyfesztávolság 70-80 centiméter, tömege 600-1000 gramm. Szeme világospiros, csőre és homloklemeze vakító fehér. Ez a homlokpajzs, ahol a bőr pikkelyesen szaruszerű, az ivari ciklusban megnagyobbodik. Lába ólomszínű, sarkánál pirosas sárgászöld. A tolla a fekete. Ujjain bőrlebenyek vannak, az úszás elősegítésére.
Jellegzetes piksz-piksz kiáltásairól és ugatásszerű hangjáról távolról felismerhető. Bukómadarakkal rivalizál, több méter mélyre is leúszik táplálékáért. Vonuló madár, de a nem befagyó tavaknál áttelel. Halastavakon komoly károkat okoz. A vízre, nádasba, nádból épített fészkében, 7-9 tojásán 21-24 napig kotlik. A fiókák fészekhagyók és kikelésük után nem sokkal követik anyukat a vízbe. Magyarországon vadászható faj. A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A1rcsa_(mad%C3%A1r))


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page