Normál kép: 0221_0352_pix_Oldal_35_kep_0001.jpg   Méret: 770x537 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 0221_0352_pix_Oldal_35_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1656x1154 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A soroksári kamarazsilip építése. - Jelfy Gyula fölvételei.
Süllyesztésre előkészített caissonok.

Ismertető szöveg: A kamarazsilip építését a rendezési munkálatok kirendeltségének felügyelete alatt Fischer Henrik és fia vállalkozó czég múlt évben megkezdte. Az építés főleg azért nehéz, mert kavicsos, tehát vizet nagyon jól átengedő talajban, mélyen a rendes vizszin alatt kell a mű hatalmas betontestének legnagyobb részét elkészíteni. Hogy ez kivihető legyen, az egész művet vízzáró gáttal kell körülvenni, azután ezen belül a vizet kiszivattyúzni és azután kezdődhetik meg a tulajdonképeni zsilip épí­tése.
Ezen zárógát külföldön még kevéssé, Magyarországon pedig egyáltalán nem alkalmazott egészen különleges módon készül. Huszonhat caissont, melyek az építményt körülveszik, sülyesztenek le a kellő mélységre és azután a caissonok közötti réseket vízzáróan tömítik.
Az első képen két caissont látunk pneumatikus sülyesztésre kész állapotban. Czölöpökön erős állvány nyugszik, a melyre felakasztva készül el a 60-70 tonna súlyú caisson és ezt, miután betonja elég szilárd, orsós szerkezettel fenékre engedik. Ezután a caissont még öt méternyire pneumatikus módon a talajba sülyesztik.
Ezen caissonok favázas szerkezetek vasbetonnal kitöltve.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1911. április 9.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page