Normál kép: 301-400_Oldal_74_kep_0001.jpg   Méret: 770x644 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 301-400_Oldal_74_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1116x934 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A New-York Biztosító-Társaság palotája.
Részlet a kávéházból Eisenhut és Mannheimer mennyezeti festményeivel.

Ismertető szöveg: "A legpompásabb része azonban a palotának a New-York-Kávéház, mely olyan pazar fénnyel van berendezve, hogy párját ritkítja az egész kontinensen.
A belső színezés lehetőleg diskrét, világos és szép keretét képezi a pompás mennyezet-festményeknek, a melyek Mannheimer Gusztáv és Eisenhut Ferencz festőművészek alkotásai. Öszszesen hét nagy, 14 négyszögméteres falfestmény díszíti a mennyezetet. A művek dekoratív hatása kifogástalan s kompozicziójukban is sok ötlet van. Legsikerültebb a kávéház belső csarnoka fölött elhelyezett két falfestmény a vidám zene és a szerelem allegóriája. A többi kép közül egyikén bachansnők, másikon incselkedő faunok láthatók, réten bárányokkal játszó gyermekek a gondatlanságot és jókedvet jelképezik, egy géniusz alakú lenge ruhás nő pedig Newyorkiát, mint a művészetek barátját ábrázolja. A sok tarkaság mellett feltűnő egy holdvilágos kompoziczió a bárányfellegek közt repülő gyermekrajjal és egy előtérben alvó nővel, a ki az álom személyesítője.
Ezeket a falfestményeket szépen egészítik ki a női termekben a gyönyörű kézimunkával készített hímzett selyem mezők. ..."
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1894. november 18.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page