Normál kép: 209_320_pix_Oldal_03_kep_0002.jpg   Méret: 770x593 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 209_320_pix_Oldal_03_kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1525x1175 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Képek a gyulafehérvári Batthyányeumból. - Kerny István felvételei.
A csillagda nagyterme.

Ismertető szöveg: "A gyulafehérvári vár északi részén magasan emelkedik ki a Batthyányeum ódon fala; letűnt századok viharos évei elmultak felette, de az erős, sárga falak megőrizték a katholikus egyház értékes kincseit. Itt nyer elhelyezést a híres könyvtár és a csillagda.
Gróf Batthyány Ignácz püspök nevéhez fűződik a Batthyányeum megalapítása. A nagynevű főpap azt hitte, hogy sikerülni fog Gyulafehérvárt újból Erdély tudományos központjává tenni és lehetséges lesz arra a magas polczra emelni, melyen Bethlen Gábor korában állott.
Batthyány a könyvtár és a felállítandó csillagda számára a trinitarius zárdát szemelte ki, a mely akkor a katonai kincstár tulajdonában volt 1792-ben Batthyánynak sikerült kieszközölni, hogy az egészet átadják neki; a zárdát papnöveldének, a templomot könyvtárnak és csillagdának alakíttatta át.
A kétemeletes épület dél felé néző részén Batthyány egy harmadik emeletet építtetett, a mely azonban csak az épület fele részére terjedt ki, itt rendezte be a csillagdát. A csillagda egy nagy teremből, két kamrából és egy terraszból állott. A csodaszép faragott bútorok, régi csillagászati eszközök tanúságai az elmúlt idők nagy napjainak. Ma a csillagdában lévő műszerek már elavultak, pontos, tudományos megfigyelésre nem eléggé alkalmasak. "
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1918. április 7.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page