Normál kép: 001_084_pix_oldal_54_kep_0001a.jpg   Méret: 770x526 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 001_084_pix_oldal_54_kep_0001a_nagykep.jpg   Méret: 1037x709 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Mi készül a műtermekben?
Udvary Géza műtermében.

Ismertető szöveg: "Udvary Géza, a kit a déli órákban kerestünk fel kelenhegyi-úti attelierjében, szintén magyaros témájú képeken dolgozik. Befejezéséhez közel van már egy nagyszerű kompozicziója : a Mátyás Bécs előtt czímű kép, a mely úgy részleteiben, mint egész technikajában valóban elsőrangú művészi munka.
Ez a kép mindenképen alkalmas arra, hogy szemlélőjét abba a világba vezesse vissza, a melyből most erőt kell merítenünk a ránk váró nagy küzdelemben.
- Én érzem, - mondja a művész, - hogy nekünk, magyar piktoroknak vissza kell térnünk a magyar történelemhez, mert hiszen egy nemzet csak úgy boldogulhat, ha művészetére rányomják a nemzeti bélyeget. Én most olyan témákat keresek, a melyek a magyarsággal, a magyar történelemmel vannak vonatkozásban. Szakítani akarok teljesen eddigi irányommal, a mely a reneszansz-világban kereste a témát. Nemsokár a vidékre megyek, a magyar földön,magyar emberek között igyekszem megtalálni készülő képeimhez a miliőt, a hangulatot.
Mutatja a művész most elkészült többi képét: a lovas kuruczokat, a borozó kuruczokat, mind a kettőnél feltűnik az a hatalmas erő, a melylyel a művész ezeket a szilaj, büszk e magyarokat vászonra vetette. De a milyen nagyszerű munka ez a pár új kép, épen annyira elsőrangú a művész többi, régébben munkába vett vászna is: egy angyalos kompoziczió, a Krisztus születése, az aranykor, ezután a fia arczképe"
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1920. április 11.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page