Normál kép: magyar_grafika_1921_254_001resz.jpg   Méret: 717x1173 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Egyszerü hirdetések szedése

Ismertető szöveg: "Az ízléses munkára való törekvés folyamán teljes kielégülést nyerünk, ha a fősort meg a nagy (1/2 vagy 1/1 oldalas) hirdetéseknél is legfeljebb 2 vagy 3 cicerós képű betűkből szedjük, még akkor is, ha ehhez a fősorhoz világos belüt használunk. Hogy egy ilyen sor mégis kiemeltessék, az egyéb szöveget apróbb betűkből kell szedni.
Mindezek a hirdetések úgynevezett szellős hirdetések. Nagy terület, kevés szöveg. Ezek a legalkalmasabbak az antik stílusban való munkálkodásra, mert e stílusnak a levegős, könnyed elrendezés egyik fontos követelménye.
A 2., 8., 9., 13. és 14. példák a rendelkezésre álló felülethez viszonyítva meglehetős sok szövegű hirdetések. Ilyeneknél az legyen a főtörekvésünk, hogy a fősor és az egyéb szöveg betűi között a kontrasztot minél inkább fokozzuk, úgy hogy ilyen hirdetéseknél a fősort egyes esetekben nagyobb betűkből is szedhetjük, mint amilyenből egy féloldalas hirdetésnél szedtük a "slágert".
Hogy egy ilyen hirdetés levegős legyen, az alárendelt szöveg sorait lehetőleg ne szedjük négyszögbe (egyforma hosszú sorokba), hanem észszerűen tagoljuk, úgy ahogy a szöveg megengedi. A sorok "esésére" nem állíthatunk szabályt, nem okvetlenül szükséges, hogy a hosszú sort egy rövidebb, emezt pedig ismét egy hosszabb kövesse. Becsüljük többre a logikus sorválasztást vagy szövegtagolást. (9. példa.)
Túlsok szöveg, kevés hely esetében (10., 12. példa) az egyenlősoru szövegcsoportalakitás elől nem térhetünk ki, de ez esetben a fősorokat igyekezzünk lehetőleg egy helyre csoportosítani (12. példa), mert ellenkező esetben (10. példa) szedésünk szétforgácsolódik és hatása leromlik, még akkor is, ha a "sláger" inellett a másik fősor vagy sorcsoport aránylag kis betűkből szedetett. "
(Magyar Grafika, 1921. december)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page