Normál kép: magyar_grafika_1922_271_001resz.jpg   Méret: 770x918 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1922_271_001resz_nagykep.jpg   Méret: 1942x2315 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A reklámnyomtatványokról

Ismertető szöveg: "Hajlított vagy rézsútosan állított soroknak - amint azt már számtalanszor megírtuk - élénkítő hatása van; megbontják a sortömegek merevségét, úgyszólván életet adnak a kompozíciónak.
A 12. példa körszedése a vignettákkal a kompozíció alapját képezi; meglehetősen érvényre juttatja a hirdető céget, anélkül hogy a reklám tulajdonképeni szövegét hátrányosan befolyásolná, sőt ellenkezően, éppen a körszedés az, amely a belső szöveget is előtérbe segíti.
A 7., 8., 12 . és 15. példáknál csakis a vignetták adták meg az irányt a kompozíciók megformálására. Aki figyelemmel kísérte lapunk szedéspéldáit, már jó néhányszor tapasztalhatta, hogy soraink alakítása igen gyakran csakis a vignetta irányvonalaihoz alkalmazkodik s így érthető, hogy szedéspéldáink túlnyomórésze még akkor is egységes képet nyújt a szemlélőnek, amikor a vignetta rajza nem is alkalmazkodik nagyon a - szövegbetük jellegéhez.
Díszítő anyagunknak - bármily szép is legyen - ne juttassunk nagyohh szerepet. Minél kevesebbet és egyszerűbbet. A 12., 13. és 16. példáknál nagyobb mértékben alkalmaztam körzeteket, különösen az utóbbi példánál, amelynek dús díszítését kivételesen a rendelő jellegére való tekintetből használtam, igazolásául annak, bogy ilyent is lebet szednünk, de csak nagy megfontolás után, mert ritkán vezet eredményre.
Egy kollégámnak alkalmat adtam arra, hogy az e cikkhez készült példák vázlatait megtekinthesse. Túlságosan komplikáltaknak találta úgyszólván valamennyit, holott a valóságban egyikre sem lehet azt ráfogni. Aki gyakrabban foglalkozik ezekhez hasonló szedésekkel, a legtöbb példát egyszerűnek találja. Ezt megértetendő, az egyes példák kivitelét röviden vázolom az alábbiakban.
Komplikáltabbnak látszik a 12. példa szedése. De csak látszólag az. Hogy a két köralakú sor pontos állását biztosítsuk és elkerülhessük a hosszadalmasabb beállítást, a példa belső szedését egyszerűen tömöntettük két példányban. Az egyik lemezről levéstük a feketén nyomott sorokát, illetve vignettákat, a másikról pedig a pirosán nyomottakat. A két körbeszedett sor a nyomásnál ilymódon könnyen volt egymásba igazítható."
(Forrás: Magyar Grafika, 1922. október)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page