Normál kép: magyar_grafika_1922_273_001resz.jpg   Méret: 770x763 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1922_273_001resz_nagykep.jpg   Méret: 1646x1631 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A reklámnyomtatványokról

Ismertető szöveg: "Hajlított vagy rézsútosan állított soroknak - amint azt már számtalanszor megírtuk - élénkítő hatása van; megbontják a sortömegek merevségét, úgyszólván életet adnak a kompozíciónak.
A 15. példa hajlított sorcsoportjai tagadhatatlanul jól hatnak a háromszorosan alkalmazott vignetták alatt. Ezt a példát egyenes sorokkal aligha lehetett volna hatásosabban kiszedni.
A 14. példa egy dobozfedél, melynek körbe szedett fősora szokatlanul kapcsolódik az egyéb szöveghez s a belső díszítéssel egyetemlegesen egységes formába olvad.
Példáink túlnyomó része ilyen vignettákkal van kombinálva. Ahol a hatás kívánta, egyugyanazon vignettát többszörösen is alkalmaztam. Így a 7., 8. és 15. példáknál. Ez a módszer előnyösebb és biztosabb sikerre vezet, mintha például többféle vignettát alkalmaztam volna egy-egy nyomtatványon.
Egy kollégámnak alkalmat adtam arra, hogy az e cikkhez készült példák vázlatait megtekinthesse. Túlságosan komplikáltaknak találta úgyszólván valamennyit, holott a valóságban egyikre sem lehet azt ráfogni. Aki gyakrabban foglalkozik ezekhez hasonló szedésekkel, a legtöbb példát egyszerűnek találja. Ezt megértetendő, az egyes példák kivitelét röviden vázolom az alábbiakban.
A 14. példánál a piros és kék díszekből csak egy szeletet szedtünk, a többit tömöntés útján nyertük. Ekképen a komplikáltnak látszó belső díszítés összeállítása a legegyszerűbbé vált.
Ennél sokkal bonyolultabb a 15-ik példa szedése; a hajlított és rézsútosan térbeállított sor- és léniaszedés gondos és figyelmes kiszámítás eredménye. A kék tónuskeretet ugyancsak kartonból metszett és tangírlemezmatncával kombinált tömöntési matricáról öntöttük."
(Forrás: Magyar Grafika, 1922. október)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page