Normál kép: magyar_grafika_1925_019.jpg   Méret: 467x537 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Gutenberg állítólagos fasajtója
melyet a mainzi "Hofzum Jungen"-hez címzett ház pincéjében törmelékként találtak meg s ma a drezdai bibliográfiai múzeumban őriznek

Ismertető szöveg: "Gutenberg állítólagos fasajtója, mely a drezdai bibliográfiai múzeumban látható, valóban az a kezdetleges szerszám, amelynek látása azonnal bizonyossá tesz bennünket afelől, hogy Gutenberg legelső nyomóeszközének valóban ilyennek kellett lenni. Ebben a szerszámban csak az van meg, ami közvetve, vagy közvetlenül a szorítás céljának szolgál. Ezen a présen, vagy ehhez hasonlón készítette Gutenberg a 36- és 42-soros bibliáját, a zsoltárokat, a Psalteriumot, a bűnbocsátó cédulákat stb.
Több egybehangzó leírásból olvasható az a feltevés, hogy már Gutenberg is többé-kevésbé jó vagy javított présen dolgozhatott. Ezt a feltevést arra alapítják, hogy a 42-soros bibliának (amely később készült) szebb nyomása és jobb regisztere van. Ezzel szemben époly jogosultsággal lehet ezt a nagyobb gyakorlatnak, a több tapasztalatnak tulajdonítani. A jobb regiszterszter nem okvetlen feltételez nyomófedelet, mert a punktúrák - melyeket már Gutenberg is használt - a zárókeretbe, a formába elhelyezhetők voltak. A rajzból ítélve, a nyomtatás készitése igen körülményes lehetett. ..."
(Forrás: Magyar Grafika, 1925. január-február)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page