Normál kép: 1456212994.jpg   Méret: 770x578 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Nagy kép: 1456212994_nagykep.jpg   Méret: 1600x1200 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Szártalan kankalin vagy Guggonülő kankalin (Primula vulgaris) 10–25 cm magas, lágyszárú évelő növény. Védett. Eszmei értéke 5 000 Ft.

Ismertető szöveg: A szártalan kankalin vagy guggonülő kankalin egy Magyarországon is őshonos, a Primula nemzetségbe tartozó növényfaj. Észak-Afrikában, a Kaukázusban, Nyugat-Ázsiában, Európában, Magyarországon a Dunántúlon nem ritka. Magyarországon védett növény, de kertekben is telepítik, és termeszthető is.
Régebben kulcsvirágnak is hívták, mert a középkori hiedelem szerint minden zárat kinyit. 10-25 cm magas, lágyszárú növény. Visszás-tojásdad, 5-22 cm hosszú, vékony-ráncos lemezű levelei tőlevélrózsában állnak, fokozatosan a rövid, szárnyas nyélben keskenyednek, szélük kezdetben visszagöngyölt.
A 2,5-3 cm átmérőjű, kénsárga, csopros virágok magányosan állnak a tőkocsányok végén. A csészecimpák hegyesek, a sziromleveleken öt-öt narancssárga folt van. A párta csöve hengeres, hosszabb, mint a karimája. A virágokban sok a nektár, ezért előszeretettel gyűlnek rájuk a méhek és a korai citromlepkék.
A kertészeti változatok virágai szinte bármilyen színűek lehetnek.
Termése toktermés. Olajos magvai ragacsos tapintásúak. Március-áprilisban nyílik. Üde gyertyán- és bükkelegyes erdőkben, szurdok- és ligeterdőkben él. Gyökerét köhögés elleni teákhoz keverik. Magyarországon védett, eszmei értéke 2000 Ft.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page