<?xml version='1.0' encoding='iso-8859-2' ?>
<?xml-stylesheet type='text/css' href='/html/lista.css' ?>
<link rel='stylesheet' type='text/css' href='/html/lista.css' ?>
<DKA>
<identifier> 
	<URLOfDoc>http://keptar.oszk.hu/121400/121446</URLOfDoc> 
	<Filename>egeszseges_taplalkozas.jpg</Filename>
        <Thumbnail>http://keptar.oszk.hu/121400/121446/egeszseges_taplalkozas_kiskep.jpg</Thumbnail> 
</identifier>
<DKAtitle> 
	<MainTitle>Az egészséges táplálkozás</MainTitle>
	<UniformTitle>Egészséges táplálkozás</UniformTitle>
</DKAtitle>
<creator> 
	<RoleOfCreator>létrehozó</RoleOfCreator> 
	<CreatorFamilyName>Seres</CreatorFamilyName> 
        <CreatorGivenName>Noémi</CreatorGivenName> 
        <CreatorInvert>N</CreatorInvert>
</creator>
<date>
        <Pevent>felvéve</Pevent>
        <PdateChar>2019-09-16</PdateChar>
        <Pdate>2019-09-16</Pdate>
</date>
<date>
        <Pevent>létrehozva</Pevent>
        <PdateChar>2014-01-30</PdateChar>
        <Pdate>2014-01-30</Pdate>
        <PdateNote>A prezi létrehozásának időpontja.</PdateNote>
</date>
<type>
        <NameOfType>prezentáció</NameOfType>
</type>
<subcollection>
        <NameOfCollection>Prezentáció</NameOfCollection>
</subcollection>
<subcollection>
        <NameOfCollection>Könyvtártudomány - prezentáció</NameOfCollection>
</subcollection>
<source>
        <NameOfSource>Prezi</NameOfSource>
        <URLOfSource>https://prezi.com/fp3hdyqcqyto/az-egeszseges-taplalkozas/</URLOfSource>
</source>
<rights>
        <OwnerOfRights>Seres Noémi</OwnerOfRights>
        <NoteOfRights>Nem jogvédett</NoteOfRights>
</rights>
<topic>
        <Topic>Orvostudomány, állatorvostan</Topic>
        <Subtopic>Egészségügy általában</Subtopic>
</topic>
<topic>
        <Topic>Orvostudomány, állatorvostan</Topic>
        <Subtopic>Életmód, egészség, betegség</Subtopic>
</topic>
<topic>
        <Topic>Életmód, gasztronómia</Topic>
        <Subtopic>Életmód általában</Subtopic>
</topic>
<subject>
        <Keyword>egészséges táplálkozás</Keyword>
        <SubjectRefinement>tárgyszó/kulcsszó</SubjectRefinement>
</subject>
<subject>
        <Keyword>energia</Keyword>
        <SubjectRefinement>tárgyszó/kulcsszó</SubjectRefinement>
</subject>
<subject>
        <Keyword>tápanyag</Keyword>
        <SubjectRefinement>tárgyszó/kulcsszó</SubjectRefinement>
</subject>
<subject>
        <Keyword>szükséglet</Keyword>
        <SubjectRefinement>tárgyszó/kulcsszó</SubjectRefinement>
</subject>
<subject>
        <Keyword>szénhidrát</Keyword>
        <SubjectRefinement>tárgyszó/kulcsszó</SubjectRefinement>
</subject>
<subject>
        <Keyword>fehérje</Keyword>
        <SubjectRefinement>tárgyszó/kulcsszó</SubjectRefinement>
</subject>
<subject>
        <Keyword>zsír</Keyword>
        <SubjectRefinement>tárgyszó/kulcsszó</SubjectRefinement>
</subject>
<subject>
        <Keyword>gabona</Keyword>
        <SubjectRefinement>tárgyszó/kulcsszó</SubjectRefinement>
</subject>
<subject>
        <Keyword>zöldségféle</Keyword>
        <SubjectRefinement>tárgyszó/kulcsszó</SubjectRefinement>
</subject>
<subject>
        <Keyword>gyümölcs</Keyword>
        <SubjectRefinement>tárgyszó/kulcsszó</SubjectRefinement>
</subject>
<subject>
        <Keyword>tej</Keyword>
        <SubjectRefinement>tárgyszó/kulcsszó</SubjectRefinement>
</subject>
<subject>
        <Keyword>tejtermék</Keyword>
        <SubjectRefinement>tárgyszó/kulcsszó</SubjectRefinement>
</subject>
<subject>
        <Keyword>tojás</Keyword>
        <SubjectRefinement>tárgyszó/kulcsszó</SubjectRefinement>
</subject>
<subject>
        <Keyword>hús</Keyword>
        <SubjectRefinement>tárgyszó/kulcsszó</SubjectRefinement>
</subject>
<subject>
        <Keyword>folyadék</Keyword>
        <SubjectRefinement>tárgyszó/kulcsszó</SubjectRefinement>
</subject>
<description>
        <OCRText>Táplálkozási piramis
Miért fontos az egészséges táplálkozás?
Naponta 2-3 alkalommal kell ennünk valamilyen tejterméket: tejet, túrót, sajtot, joghurtot, kefírt, vagy tejfölt. Ez a legfontosabb kálcium forrásunk, és jó fehérjeforrás.
Az egészséges csontokhoz nélkülözhetetlen.
Napi fél liter tej fedezi a Ca szükségletünket!
5 deciliter Coca-cola
Elérhetőségem:
seresnoni@gmail.com
Húsfélék, és tojás
Tippeljétek meg a cukortartalmat!
Mozgás!
Változtass!
Tanácsok az egészséges táplálkozáshoz
1 flakon joghurtital
Seres Noémi
SE-ETK
Dietetika szakirány
Ha az energia beviteletek nem egyenlő az energia felhasználással, az elhízáshoz vezethet!
Az elhízás komoly kockázatot jelent bizonyos betegségekre!
Pl: cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek
Energia és tápanyag szükséglet
Kalória: Az az energia, ami 1 gramm víz hőmérsékletét 1 Celsius-fokkal emeli. Az élelmiszerek energiatartalmát jelölik vele.
Fehérje: Aminosavakat adják, amik fontos enzimeket építenek fel. Főként a húsok és a tejtermékek tartalmazzák.
Zsír: Felépítik a sejtfalakat, és raktározódnak. Növényi és állati zsiradékok, húsok, olajos magvak tartalmazzák.
Szénhidrát: A legfontosabb energiaforrások! Főleg burgonya, bab, rizs, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű kenyerek tartalmazzák.
1 liter rostos narancslé
Köszönöm a figyelmet!
Az egészség megőrzéséhez
Betegségek megelőzéséhez
Állóképesség javulásához
Elhízás megelőzéséhez
Jó közérzethez
Jobb teljesítményhez
Az öregedés lassításához
Ezt megszorozzuk az aktivitási faktorral:
Lányok: 1,48
Fiúk: 1,56
Zöldség és gyümölcs
Húsféléket naponta kell fogyasztani, nagyon fontos fehérjeforrások, sok vasat tartalmaznak, és csak az állati eredetű húsok tartalmaznak B12-vitamint.
Viszont sok lehet bennük a rejtett zsír, ezért inkább sovány húsokat válasszunk (csirke, pulyka)!
Halat hetente egyszer együnk, mert sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami jó hatással van a szívre, és az érrendszerre.
Tojásból hetente 4-5 darabot együnk!
Alapanyagcsere:
Lányok: 12,2*testtömeg+746 Kcal
Fiúk: 17,5*testtömeg+651 Kcal
2,5 deciliter energiaital
Tej, és tejtermékek
A táplálkozásunk alapja, ezért minden étkezéshez fogyasztanunk kell valamilyen gabonafélét, pl: kenyér, rizs, zsemle, kifli
A legjobb, ha teljes kiőrlésű kenyeret, pékárut, barna rizst vagy akár kölest fogyasztunk, mert több rostot tartalmaz, ami kell a jó emésztéshez.
Folyadék
Gabonafélék
Kb. 2000 kcal
Elhízás?
Egyéb élelmiszerek
Minden nap szükség van 1 óra mozgásra! Sétálj mindenhova, vagy pattanj biciklire!
Megalapozza az érőlétet, a csontjaink, a tüdőnk, és a szívünk megfelelő állapotát!
Válassz egy neked tetsző sportágat!
Az egészséges táplálkozás
Nem tartalmaznak semmilyen értékes tápanyagot, csak felesleges energiát, és zsírt, ami elraktározódhat, és elhízáshoz vezethet.
A sütik, édességek, cukros üdítőitalok, sós rágcsálnivalók is ebbe a kategóriába tartoznak! Lehetőleg minél ritkábban, hetente csak egyszer együnk ilyesmit!
Napi bevitel hozzáadott cukorból: 5 dkg (3 evőkanál)
Napi sóbevitel: 5g (1 kiskanál)
A víz a legmegfelelőbb folyadék a szomjoltásra! Naponta 1,5-2 liter folyadékra van szüksége szervezetünknek! Víz mellett cukormentes teákat, gyümölcsleveket ihatunk mértékkel, a cukros üdítők helyett!
Kerüljük az energiaitalokat, és az alkoholt! Nem fejlődő szervezeteknek valók, még ráérsz vele!
Számoljuk ki a ti energia szükségletetek:
100 gramm kechup
A túl sok só emeli a vérnyomást, ne sózzuk túl az ételeket! A napi megengedett bevitel 5 gramm! A sós ropik, chipsek ennek többszörösét tartalmazzák!
Ne fogyasszunk túl sok zsírt! Ha zsírszegény termékeket fogyasztunk, és elkerüljük a zsíros, és az olajban sült ételeket, megőrizhetjük formánkat.
Ti is tehettek az egészségetekért!
Étkezzetek tudatosan, nézzétek meg az élelmiszerek címkéit, ha valamiben több az E szám mint a természetes összetevő, ne azt válaszd!
Sohasem késő elkezdeni egészségesen élni!
Naponta 3-4 alkalommal kell enni, ahhoz, hogy megfelelően el legyünk látva vitaminnal, és ásványi anyagokkal.
Salátaként, köretként, nyersen, levesként, turmixként fogyaszthatjuk, és válasszunk minél színesebbeket!
A "változatosság gyönyörködtet" ebben az esetben, minél színesebben, változatosabban étkezzünk, hogy minden fontos tápanyaghoz hozzájuthassunk!
Próbáljunk naponta 5-ször étkezni, egy étkezésre kevesebb ételt fogyasszunk, így egyenletes lesz a táplálék ellátás, és csökken az elhízás veszélye.
A reggeli a legfontosabb étkezés, sose hagyjuk ki!</OCRText>
        <LanguageOfDocument>magyar</LanguageOfDocument>
</description>
<relation>
        <NameOfRelation>Miben segíthet az egészséges étkezés</NameOfRelation>
        <URLOfRelation>https://keptar.oszk.hu/113200/113252</URLOfRelation>
</relation>
<format>
        <FormatName>Prezi prezentáció</FormatName>
        <PageNumber>28</PageNumber>
        <Metadata>N</Metadata>
</format>
<format>
        <FormatName>PDF dokumentum</FormatName>
        <PageNumber>29</PageNumber>
        <Metadata>N</Metadata>
</format>
<quality>
        <FinestFormat>JPEG képállomány</FinestFormat>
        <MaxImageSize>770x433</MaxImageSize>
        <FinestResolution>140</FinestResolution>
        <ColorOfImage>színes</ColorOfImage>
        <CompressionQuality>közepesen tömörített</CompressionQuality>
</quality>
<status>
        <StatusOfRecord>KÉSZ</StatusOfRecord>
</status>
<operator>
        <RoleOfOperator>katalogizálás</RoleOfOperator>
        <NameOfOperator>Nagy Zsuzsanna</NameOfOperator>
</operator>
</DKA>